teisipäev, 18. november 2014

Talv on juba lähedamal

30. november

 Tänane päev möödus sajuta ja pilves. Temperatuur oli langenud päeval -10 kraadini. Järgnevad päevad tulevad sarnased, kuid vaikselt läheb soojemaks ja tsüklonid lähenevad.

29. november

Üks nädala ongi möödas viimasest uuendusest. Enamasti oli ilm püsiv, kuid tasapisi vallutas meid kõrgrõhuala Robin, mis on praegu Eesti kohal. Praegust ilma võib nimetada eeltalveks, sest enamasti igal pool on temperatuur miinuse poolel.
Külm kestab umbes vähemalt neljapäevani ja siis hakkab Robin vaikselt taanduma. Kui kõrgrõhuala on taandunud, siis peaks andmete kohaselt algama tsüklonite seeria. See toob omakorda kaasa jälle "mudast" ilma ja temperatuurid tõusevad 0...+5 kraadini.

 
Pärast lumesadu Kloogal. Autor: Erik Kraanvelt

Autor: Erik Kraanvelt

22. november

Lumi sulab ja tekib tunne nagu oleks juba kevad. Hetkel (13:34) on täielik tuulevaikus ja õhutemperatuur on +3 kraadi. Sünoptik Merike Merilain prognoosib lume püsimist veel 9 päeva, kuid mul tekib tunne, et see sulab tänase/homsega ära. Temperatuur on juba mõnusalt plussis ja lumi sulab mõnusa kiirusega. Eks ole näha, kas Tema prognoos on õige või vale.

Tallinnas (21.11.2014) jäävihma tekitatud kiilasjää. Autor: Jüri Kamenik

Tallinnas (21.11.2014) jäävihma tekitatud kiilasjää. Autor: Jüri Kamenik

21. november

Kell 7:05 (+-10 minutit) hakkas Haapsalus lund sadama. Lumi krõbises kergelt seega oli algul tegemist pisikeste teradega. Lund sadas terve päeva kuni õhtuni välja ja siis hakkas sulamis protsess pihta, kuid nii kiirelt ta ära ei sula, sest päeva jooksul sadas umbes 10 cm lund.
Esimene lumi oli väga mõnus ja värske, kuid see tõi ka palju kahju. Inimesed polnud vahetanud suverehvid talverehvide vastu ja tekkis palju õnnetusi. Lisaks sellele, kui Haapsalus sadas lund, siis mujal sadas jäävihma/lörtsi, mis tegi sõiduolud 2x raskemaks.


Haapsalu 21.11.2014. Autor: Kaarel Virroja

Haapsalu 19.11.2014. Autor: Kaarel Virroja


Pilt tehtud Haapsalus. Autor: Kaarel Virroja

20. november

Tänaseks on ilmad läinud veelgi külmemaks ja juba homseks (21.11) ja laupäevaks (22.11) on lubatud lund. Lume tõenäosus on üle 50% ja enamasti sajab Lääne-Eestis, kuid õhtuks võib pöörduda ka Ida-Eestisse. Kuigi paljude prognooside kohasel tuleb lund üle Eesti.

Lilla joonena on kujutatud jugavoolu.


Täpselt nagu mu prognoosis pidaski soojus vastu 2 nädalat ja nüüd hakkab tasapisi külmemaks minema, kui ei tea kauaks. Autod lähevad üha valgemaks ja temperatuur on langenud -6 kraadini.
Ilmateenistuse kaardil võis näha huvitavat nähtust, et Jõhvis on -3,9 kraadi ja Vilsandil +3,9  kraadi. Sellele on väga kerge seletus, nimelt on andmetes näha, et Saaremaal on pilves ja Ida-Eestis on taevas selge lisaks sellele mängib rolli ka tuul. Algul imelikuna näiv temperatuuride vahe polegi nii imelik.
Hetkel pole mõttet oodata väga hullu jahenemist, sest seda võib nimetada eeltalveks ja nüüd on see periood, kui meil hakkavad sulailmad ja külmad ilmad vahelduma. Seoses sellega ongi esimene tõenäosus lumeks antud reedese päeva peale. Hetkel jääme ootama edasiseid andmeid ja mudeleid.

Laagri, Tallinn - 28.11.2010 - Autor: Jüri Kamenik

Järve, Tallinn - 18.11.2010 - Autor: Erik Kraanvelt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar