teisipäev, 30. detsember 2014

2014. aasta kokkuvõte!

Juba hakkabki 2014. aasta läbi saama ja sellega seoses tuleb teha ka üks kokkuvõttev postitus. See aasta oli üldse väga huvitav aasta nii ilmas kui ka välispoliitikas. Jaotan kuud ära ja iga kuu kohta lisan oma pisikese ülevaate/analüüsi.
Jaanuar algas ka suhteliselt soojalt, kuid umbes nädal hiljem tuli maha värske lumi. Temperatuur kõikus ja oli minu meelest rohkem ebastabiilne. Haapsalus oli eriti palju päikest jaanuaris. Temperatuur langes ka -20 kraadini. Õhutemperatuuri maksimumiks registreeriti +7,4 °C (8. jaanuar, Valga) ning miinimumiks -25,9 °C (23. jaanuar, Jõhvi).
Veebruar oli palju talvisem kui jaanuar, kuid talv lõppes juba poole veebruari pealt. Algas tsüklonite seeria, mis tõi meile sooja ja sellega algas ka kevad või täpsemalt öeldes eelkevad.
Märts oli soe ja mõnus. Ilma lumeta ja temperatuur tõusis üle +10 kraadi. Isegi oli äikest tekkinud Alatskivi kandis.
Aprill oli minu hinnangul juba üsna soe. Temperatuur tõusis vahepeal +20 kraadini ja siis taas langes. Üsna stabiilne ilm oli aprilli kohta.
Mais algasid siis õiged äikesed ja temperatuur tõusis üpriski kõrgele. Isegi oli antud ju hoiatus tornaadodeks ja tugevaks äikesetormiks. Märgin ära, et see hoiatus anti sotsiaalmeedias. Tornaadod oli muidugi vale, aga äikest sai, kas just nii tugevat nagu prognoositi, kuid korralikult. http://www.ohtuleht.ee/579681/sotsiaalmeedias-levib-postitus-eesootavast-tornaadost-ja-eluohtlikust-aiksest-sunoptik-lukkab-vaite-umber
Juuni oli küll selle aasta üks halvemaid kuid. Keset suve sadas rahulikult Rakvere kandis lund ja temperatuur naljalt üle +15 kraadi ei tõusnud. Ilmateenistuse kuu kokkuvõttes oli ka kirjas, et päikest oli juuni kohta väga vähe. Kahjuks praegu Ilmateenistuses on mingi viga ja juuni kokkuvõtet ei saa vaadata.
Juulis algas tõeline kuumalaine ja selle all ma mõtlen ikka temperatuuri, mille päevased maksimumid on üle +30 kraadi. Juulis oli ka äikest päris palju ja sain oma esimesed välgunooled ka pildile. Juuli võib kokkuvõtta ühe sõnaga: ekstreemne.
August algas ka kuumalainega, mis kestis veel 2 nädalat ja selle jooksul tõi kuumalaine Lätisse rekordilise +37,8 kraadi. Kuumalaine taandumise tagajärjel tekkis ka äikest, mida sai jahitud oma meeskonnaga. August osutus ka aasta kõige sajuseimaks kuuks. Kokku sadas 124 mm (norm on 76 mm).

Siin pildil on esialgne rekord, hiljem mõõdeti +37,8 kraadi!

September oli enamasti soe. Külmaks hakkas minema alles poole septembri pealt. Erilist midagi septembris nagu ei olnudki, millest saaks rääkida.
Oktoober oli sügise kõige sajuseim kuu. Kokku sadas 41 mm kuigi norm oleks 69 mm. Oktoobris oli ka temperatuuride vahe üsna suur. Õhutemperatuuri maksimumiks registreeriti 16,8 °C (4. oktoober, Virtsu) ning miinimumiks -11,8 °C (23. oktoober, Narva).
Novembris algas eeltalv, kuid ainult mandril. Saartel püsis siiski soojus, mis ei lasknud temperatuuril langeda ja novembris tuli ka esimene lumi Haapsalus. Oli ka palju sulapäevi.
Detsember väga talvine ja hea. Jõulud möödusid valgelt ja sadanud on päris palju lund. Temperatuur langes peaaegu -20 °C. Täna 31.12.2014  öösel sadas vihma ja 30.12.2014 õhtul (17.00-18.00) sadas ka jäävihma. Ilm on väga muutlik ja meid hakkab mõjutama tsüklon, mis sulatab kogu lume.

Lisaks kokkuvõttele toon välja ka Ilmateenistuse uuendused: http://www.ilmateenistus.ee/2014/06/riigi-ilmateenistuse-uus-veebileht/, http://www.ilmateenistus.ee/2014/02/riigi-ilmateenistus-avas-facebookis-oma-lehekulje/
Peaksin mainima, et Facebooki lahendus on päris hea, sest väga paljud inimesed kasutavad ju nüüdsest ainul seda sotsiaalvõrgustiku ja kodulehte ei viitsi vaadata. Sealt saab värske prognoosi ja uuendusi, mis on toimunud.
Kodulehe osas olen nii rahul kui ka mitte. Disain mulle meeldib ja on väga hea, kuid andmete osas olen pettunud. Ilmateenistus jagab kahjuks nii vähe andmeid kuigi võiks ju rohkem. Avalehe kaart tuleks ka ümber teha 10 minuti andmetele, sest see võib eksitav olla. Nt on selge taevas, aga seal kaardil näitab pilves.

Soovin kõigile ilusat vana aasta lõppu ja uue algust!

Piltide autor: Kaarel Virroja

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar