teisipäev, 26. august 2014

Orkaanid MARIE ja CRISTOBAL! (26. augusti seisuga)

Vaikse ookeani idaosas ja Atlandi ookeanil tegutsevad kaks orkaani:orkaan MARIE ja CRISTOBAL. Orkaan Marie oli 23. augustil 5. kat orkaan, nii et praeguseks (26. aug) on see märkimisväärselt nõrgenenud, kuid Cristobal Atlandi ookeanil on tasapisi üha tugevnenud.


Orkaan Marie

Orkaan Marie tugevnes 23. augustiks kõigest paari päevaga 5. kategooria orkaaniks, kuid hetkel (26. augustil) on nõrgenenud 2. kategooria tasemele: maksimaalseks püsituule kiiruseks (1 min keskmine) hinnatakse ca 169 km/h ehk 46,7 m/s. Kui Euroopas on tuule kiirus enamasti mitte rohkem kui kõigest 40-60 km/h (kuni 16,7 m/s), siis võrreldes nimetatud orkaaniga on see kõigest üsna nõrk tuul.
Minimaalseks õhurõhuks hinnatakse 961 hPa, mis on parasvöötme tsüklonitega võrreldes väga sügav, aga orkaanide puhul ehk mitte kuigi ebatavaline.
Praegu liigub orkaan Marie loodesse kiirusega 23 km/h.

Marie prognoositud intensiivsus ja teekond koos veapiiridega. Allikas: http://nhc.noaa.gov
Marie koos ühe teise orkaani jäänusega (vasakul) satelliidipildil. Allikas: http://nwcsaf.smhi.se



Orkaan Cristobal


Kui Vaiksel ookeanil tegutseb Marie, siis Atlandi ookeanil on tema kaaslane Cristobal. See troopiline tsüklon arenes Aafrikast ookeani kohale arenenud idalainest (ingl. k Easterly Wave), mis on just Atlandi ookeani orkaanide klassikaliseks eelstaadiumiks. Häiritus organiseerus ja tugevnes aeglaselt, jõudes alles 23. augustil troopilise tsükloni staadiumisse ja 25. augustil tugevnes orkaaniks.
Maksimaalseks 1 min püsituule kiiruseks hinnati umbes  120 km/h (33,3 m/s), mis on üsna vähe võrreldes orkaan Mariega. Minimaalseks õhurõhuks hinnati 988 hPa.
Hetkel liigub Cristobal põhja kiirusega 19,3 km/h.

Cristobali prognoositud intensiivsus ja teekond koos veapiiridega.. Allikas: http://nhc.noaa.gov
Tükike Cristobali. Allikas: http://nwcsaf.smhi.se




Hoiame neil kahel silma peal!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar