laupäev, 1. august 2015

Kas Eestisse jõuab kuumus või mitte? [TÄIENEB]

03.08.2015

Öösel liikus üle Põhja-Eesti äike, mis peaks jääma ka viimaseks enne suurt kuuma. Öise äikese kohta saad lugeda siit: http://aikesehuvilised.ee/ootamatu-aike-3-augusti-oosel-pohja-eestis/
Prognoosid pole muutunud, kuid Poolasse ennustatakse juba 41 kraadi sooja. Võimalik, et Poola purustab oma rekordi milleks on 41,2 kraadi.

02.08.2015

Tänase päeva jooksul pole prognoos üldse muutunud ja püsib ikka suur oht kuumuseks. Isegi öösel on oodata 20 kraadist kuumust, kuid kahjuks äike tahab jääda ikkagi sinna Venemaa kanti.
Praegune mudel näitab 8. augustiks üle Lääne-Eesti kollast ja see mudel võiks isegi tugevamaks minna, ehk kordub ajalugu. Tuletan meelde öist äikesetormi aastal 2013, mis oli ka 8.-9. august.

Allikas: Wetterzentrale.de

Allikas: Wetterzentrale.de


!---------------------------------------------------------!
Viimastel päevadel vallutab meediat uudised tulevasest kuumusest ja mis peaks prognoosi kohaselt tooma Eestisse kuni 35 kraadi. Ei tahaks ka spekuleerida, kas tuleb kuumarekord või mitte seepärast jälgiks ka lähipäevade mudeleid.
Valdav kuumalaine peaks meile jõudma juba 5. augustiks, mil Eesti kohal on isoterm 15 ja sellele arvule tuleks lisada veel 10 kraadi ning saame tuleva temperatuuri kätte milleks on 25 kraadi. Kui peaks minema prognoosi kohaselt siis antitsüklon, mis hakkab meid mõjutama on üpriski tugev, sest kuumalaine püsib vähemalt 2 nädalat enne kui hakkab taas pihta selle aasta sügisilm.
Kes teab ehk kordub ka ajalugu? Selle all mõtlen tugevat äikesetormi, mis oli nt 8. augusti öösel 2013 aastal või ehk tuleb veelgi võimsam torm nagu hiidpagi? Hetkel on sellele raske vastata, sest mudelite järgi võime ennustada vaid 2-3 päeva ette.

5. augusti temperatuuride mudelprognoos. Allikas: Wetterzentrale
NOAA ennustus Eestisse. Allikas: NOAA
Arvatavasti farme pidavad ja maal toitained kasvatavatele inimestele see pole just kõige parem uudis, sest tekivad ju põud ning on vaja pidevalt taimi kasta, kuid tuleks sellega leppida ja ka võtta viimast, sest sel aastal polegi ju nii mõnusat kuuma pikemat aega olnudki.