teisipäev, 23. juuni 2015

Arvatavasti juunikuus ei tule ühtegi tugevat äikest

26. juuni

Nagu alati tuleb mõelda vastupidi siis tuleb kõike. Täna oli Haapsalus lõpuks ometi äikest ja isegi 3-4 pilv-maa välku nägin ära (selle aasta esimesed). Sel aastal on siiski rekordiliselt vähe äikest ja sellest võib rohkem lugeda siit: http://aikesehuvilised.ee/rekordiliselt-aikesevaene-kevadsuvi/

24. juuni

Üllatavalt on täna üle Eesti liikunud esimene tugevam äikesetorm. Tundub, et minu prognoosi peale sai ilmataat vihaseks.
Kusjuures mudelitel oli äike nii vähetõenäoline, kuid siiski arenes päris hästi ja oma rolli mängis selles ka tsüklon, mis toob meile hetkel vahemere äärest sooja.

Radaripilt kell 12. Allikas: Ilmateenistus

Satteliidipilt Euroopast. Allikas: Sat24.com


Tänavune aasta on alanud ikka päris nõrgalt, sest kui võrrelda eelmise aastaga siis need on kaks väga erinevat asja. Kui eelmine aasta oli juba aprillis tugevaid äikeseid ja mais siis tänase seisuga võin kinnitada, et ühtegi eriti tugevat äikest meil olnud pole.
Jah 28. aprillil oli midagi, aga minujaoks see polnud piisavalt. Praeguseid prognoose ja mudeleid vaadates tundub, et juunis ei tule enam ühtegi tugevat äikest. Võib-olla Kagu-, Lõuna- ja Ida-Eestis võib midagi tulla kuid ei miskit tugevat.
Nagu räägitakse siis lootus sureb viimasena seega ootama võib jääda, kuid garanteerida siin miskit ei saa.

Allikas: Wetterzentrale - GFS - Cape+Lifted Index

Allikas: Wetterzentrale - GFS - Cape+Lifted Index

Allikas: Wetterzentrale - GFS - Cape+Lifted Index

Allikas: Wetterzentrale - GFS - Cape+Lifted Index
Nagu nendelt mudelitelt näha siis kogu möll toimub tegelikult Venemaal, Moskva ümber. Mõnusalt 1500-2000 J/kg ja -7 Li tähendab seda, et seal on oodata eriti tugevaid äikeseid. Ootan veidi ja vaatan äkki lähipäevade prognoos muutub rõõmsamaks.