kolmapäev, 27. august 2014

Orkaan Cristobal

30.08.14 - 17:00

Cristobal on nüüd parasvöötmetsüklon ja nimeks on nüüd Ex-Cristobal, kuid mitte kauaks, sest Ex-Cristobal ühineb teise tsükloniga ja kaotab oma indenditeedi.
Tsükloni keskmes on õhurõhk 965 hPa ja tuule kiirused silma ümber ulatuvad kuni 86 km/h.




29.08.14 - 14:00

Orkaan Cristobal hakkab jõuda Islandi vetesse ja sellega ka Euroopasse. Päris Euroopasse ta ikkagi ei jõua, sest suund on üle Põhja-Atlandi. Hetkel ulatuvad tuule kiirused 140 km/h kanti ja õhurõhk on 973 hPa.
Umbes 12 h pärast on Cristobal parasvöötmetsüklon ja kaotab oma orkaani auastme.
Pilvemuster on muutunud vähem sümmeetriliseks ja keskosa konvektsioon on ka vaibunud. Orkaan on hetkel sisenenud külma vetesse. Tavaliselt orkaanid vaibuvad külmema vee kohal, kuid praeguse juhtumiga hoiavad barokliinsed protsessid teda tugevamana.

Kanada orkaanikeskuse graafik. Allikas: http://weather.gc.ca/hurricane/track_e.html

Orkaani animatsioon. Veeaurumise graafik. Allikas: http://www.ssd.noaa.gov/

Noaa orkaanikeskuse graafik. Allikas: http://www.nhc.noaa.gov/


28.08.14 - 12:33

Praeguse seisuga on Cristobal liikunud üle Kanada vetesse, kus peaks tuule kiirus ulatuma kuni 140 km/h. Praeguse liikumis suuna järgi võib oletada, et Cristobal riivab Euroopat, kuid Ex-Cristobalina. Hetkel on tal suund Islandi peale.

Noaa orkaanikeskuse graafik. Allikas: http://www.nhc.noaa.gov/
Kanada orkaanikeskuse graafik. Allikas: http://weather.gc.ca/hurricane/track_e.html


Tundub, et orkaan Cristobal ei kavatsegi peatuda. Praeguse seisuga on Cristobal juurde arenenud ning lahjenemist pole veel märgata.
Tulevasi mudel prognoose vaadates, siis tundub, et Cristobal jõuab Euroopasse, kuid Ex-Cristobalina. Veeauru järgi võib näha, et silma ümber on tekkinud rünksajupilvi (Cumulonimbus), kuid enamasti hakkab üle minema kihtsajupilvedeks (Nimbostratus).

Orkaani animatsioon. Veeaurumise graafik. Allikas: http://www.ssd.noaa.gov/
Praegu orkaan aina tugevneb ja nõrgenemist pole veel oodata. 

teisipäev, 26. august 2014

Orkaanid MARIE ja CRISTOBAL! (26. augusti seisuga)

Vaikse ookeani idaosas ja Atlandi ookeanil tegutsevad kaks orkaani:orkaan MARIE ja CRISTOBAL. Orkaan Marie oli 23. augustil 5. kat orkaan, nii et praeguseks (26. aug) on see märkimisväärselt nõrgenenud, kuid Cristobal Atlandi ookeanil on tasapisi üha tugevnenud.


Orkaan Marie

Orkaan Marie tugevnes 23. augustiks kõigest paari päevaga 5. kategooria orkaaniks, kuid hetkel (26. augustil) on nõrgenenud 2. kategooria tasemele: maksimaalseks püsituule kiiruseks (1 min keskmine) hinnatakse ca 169 km/h ehk 46,7 m/s. Kui Euroopas on tuule kiirus enamasti mitte rohkem kui kõigest 40-60 km/h (kuni 16,7 m/s), siis võrreldes nimetatud orkaaniga on see kõigest üsna nõrk tuul.
Minimaalseks õhurõhuks hinnatakse 961 hPa, mis on parasvöötme tsüklonitega võrreldes väga sügav, aga orkaanide puhul ehk mitte kuigi ebatavaline.
Praegu liigub orkaan Marie loodesse kiirusega 23 km/h.

Marie prognoositud intensiivsus ja teekond koos veapiiridega. Allikas: http://nhc.noaa.gov
Marie koos ühe teise orkaani jäänusega (vasakul) satelliidipildil. Allikas: http://nwcsaf.smhi.se



Orkaan Cristobal


Kui Vaiksel ookeanil tegutseb Marie, siis Atlandi ookeanil on tema kaaslane Cristobal. See troopiline tsüklon arenes Aafrikast ookeani kohale arenenud idalainest (ingl. k Easterly Wave), mis on just Atlandi ookeani orkaanide klassikaliseks eelstaadiumiks. Häiritus organiseerus ja tugevnes aeglaselt, jõudes alles 23. augustil troopilise tsükloni staadiumisse ja 25. augustil tugevnes orkaaniks.
Maksimaalseks 1 min püsituule kiiruseks hinnati umbes  120 km/h (33,3 m/s), mis on üsna vähe võrreldes orkaan Mariega. Minimaalseks õhurõhuks hinnati 988 hPa.
Hetkel liigub Cristobal põhja kiirusega 19,3 km/h.

Cristobali prognoositud intensiivsus ja teekond koos veapiiridega.. Allikas: http://nhc.noaa.gov
Tükike Cristobali. Allikas: http://nwcsaf.smhi.se




Hoiame neil kahel silma peal!